Het recycleren van afval van minerale wol, vooral afkomstig van afbraak van gebouwen en de demontage van industriële apparatuur, vormt een aanzienlijke uitdaging. Onjuiste verwerking kan leiden tot gezondheidsrisico's en niet-naleving van regelgeving. Om te voorkomen dat minerale wol als kankerverwekkend wordt geclassificeerd, moet het voldoen aan strenge Europese veiligheidsnormen volgens Verordening (EG) nr. 1272/2008 - Nota Q.
Om bedrijven te ondersteunen in het beheersen van deze risico’s, heeft BCCA (Belgian Construction Certification Association), in samenwerking met EUCEB (European Certification Board for Mineral Wool Products ) , een nieuwe tool ontwikkeld. Met deze tool kunnen bedrijven veilig omgaan met afval van minerale wol door de chemische samenstelling te verifiëren en deze te vergelijken met het veilige bereik van de vezels die met succes zijn getest volgens Note Q en die zijn opgenomen in de voor dit doel goedgekeurde database.
Met nieuwe regelgeving in bepaalde Europese landen die het storten van minerale wol op reguliere stortplaatsen beperkt, is de behoefte aan duurzame en efficiënte oplossingen essentieel geworden. Deze tool van BCCA helpt bedrijven bij het kiezen van alternatieve verwerkingsopties, zoals het omsmelten of hergebruiken van afval van minerale wol in nieuwe producten, wat zowel milieuvriendelijke als financiële voordelen biedt.
Voor bedrijven die zich bezighouden met de afbraak van gebouwen of industriële demontage, is dit hulpmiddel een waardevolle bron voor verantwoord afvalbeheer. Beschikbaar via de website van de BCCA, alsook via de onderstaande link, biedt deze tool u de nodige informatie om ervoor te zorgen dat uw afval van minerale wol veilig en duurzaam wordt verwerkt.