Het gebouwenbestand in België staat, net zoals in heel Europa, voor een grote uitdaging. De duurzaamheid van gebouwen is topprioriteit geworden, dit zowel op economisch als ecologisch vlak, en dit zal de komende jaren dan ook meer en meer aandacht krijgen. Duurzaamheid weerspiegelt zich zowel in het goed en preventief onderhouden van gebouwen als in het energetisch renoveren met zicht op de klimaatdoelstellingen 2050.
Objectieve, transparante en correcte informatie over de kwaliteit van het gebouw, de onderhoudsbehoefte en de risico's bij het niet uitvoeren van werken is cruciaal om op een duurzame en economisch efficiënte manier gebouwen te onderhouden en renovatiemaatregelen in te plannen. Hiervoor kan de gebouwbeheerder gebruikmaken van gecertificeerde gebouwinspecteurs om een conditiemeting volgens de Nederlands norm NEN2767 te laten uitvoeren.
Zo een conditiemeting geeft met behulp van een uniforme inspectiemethodiek inzicht in de technische kwaliteit van de bouwkundige elementen en technische installaties van een gebouw, de onderhoudsbehoefte en de risico's bij uitstel van maatregelen. Het is dus een objectief hulpmiddel om beslissingen te onderbouwen. De gebouwinspecteur stelt voor ieder onderdeel de ernst, omvang en intensiteit van de waargenomen gebreken vast en op basis daarvan wordt de conditie bepaald tussen 1 en 6, waarbij 1 gelijkstaat aan nieuwbouwkwaliteit. Aanvullend bepaalt de gebouwinspecteur de gevolgen van deze gebreken bij uitstel van herstel. Dit kan gaan om bv. gevolgen in gebruik, kosten, imago, vervolgschade en veiligheid, en wordt bepaald in functie van de prioriteiten van de gebouwbeheerder. Een conditiemeting wordt doorgaans gekoppeld aan een vervolgoefening zoals het opstellen van een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP), het bepalen van kosten, het uitwerken van renovatiestrategieën …
BCCA certificeert gebouwinspecteurs voor het uitvoeren van conditiemetingen volgens NEN2767. Deze conditiemetingen vragen immers een uitgebreide bouwkundige en/of installatietechnische vakkennis en de inspectieverslagen moeten op een objectieve manier opgemaakt worden. Deze personen moeten eerst slagen voor een theorie- en praktijkexamen. Vervolgens worden hun uitgevoerde conditiemetingen jaarlijks via steekproef opgevolgd door een onafhankelijke, onpartijdige en deskundige commissie en moet elke gecertificeerde gebouwinspecteur regelmatig bijscholingen volgen. Op die manier wordt de kwaliteit van de conditiemetingen bewaakt en kan de opdrachtgever met vertrouwen deze resultaten gebruiken.